Ändra på din hunds hälsningsritual när du kommer hem eller får besök

Välskött hundI stort sett alla hundar blir förstås glada och uppspelta när deras husbond kommer hem. Vissa hundar skäller, vissa hoppar och vissa springer runt som yra höns. Detta kan du förstås, som med mycket annat med din hund, ändra på. Vill du att din hund ska uppföra sig när du får främmande? Vill du att din hund ska välkomna dina vänner utan att skälla, hoppa eller nafsa? Det är en enkel sak att fixa, allt som krävs är bara lite tålamod.

Först och främst skall du inte ge din hund någon uppskattning eller ens uppmärksamhet när den får spelet då du kommer hem. Kliv över hunden eller vad om nu krävs och ignorera den helt. Då hunden märker att den inte får någon uppmärksamhet då den beter sig som den gör har du i stort sett halva jobbet avklarat. Hunden är den sista som skall hälsas på eftersom den ligger lägst i rang i flocken/familjen.

Träna din hund i att bete sig när du får främmande genom att låta någon familjemedlem vara utanför med en nyckel eller ringklocka. Här tränar du hunden i att sitta still tills ”besökaren” kommit in och hälsat på dig. Efter det är gjort och hunden gjort bra ifrån sig, skall den förtjäna mängde med belöning. Gör detta om och om igen tills hunden förstår att det är detta beteende som ger med sig mest med belöning och kärlek.