Få din hund att sluta hoppa

Självklart är din hund tillåten att hoppa, men hur skall du få den att sluta hoppa på folk när den vill hälsa? Ett av de vanligaste problemen vi har med våra hundar är att de just hoppar. Det är en irriterande vana som är lätt att undvika. Börja helst när hunden är liten – ju tidigare desto bättre – att göra väldigt klart för den att klänga på dig inte är tillåtet. Visst är det kanske sött när din valp ställer sig på bakbenen och tittar upp på dig när du kommer hem.

Men den vanan får du tyvärr skaka av den, om du inte vill ha problem med hoppande i framtiden. Gör detta genom att inte vara för exalterad när du kommer hem utan hälsa inte på din hund förrän den lugnat sig. Öva den även på att sitta, så när den blir alldeles utom sig kan du bara be den sitta och sedan lugnt och fint ge den sin belöning. Mycket har att göra med ditt eget beteende.

Om du har en hund som har detta problem redan måste du ställa om dominans strategierna. Om din hund hoppar på dig eller någon annan när ni kommer in genom dörren, kan det vara ett tecken på dominans. Så använd dig av mat-tillfällen för att vinna tillbaka din egen dominans. Sätt ned skålen och låt hunden vänta en stund tills du tillåter den att äta. Din respons när din hund hoppar är också avgörande. Om du hälsar tillbaka eller ger hunden mat direkt efter, så tillåter du den att bete sig på det viset.