Hur du får din hund att reagera på ditt kallande

Glad hundDu ser många hundägare som lägger till en hög och gäll busvissling, eller pipvissling och vips, stannar deras hund tvärt och kommer springandes. Det är en mycket behändig metod som de flesta hundägare har mycket användning för.

Här får du dock ha i åtanke att vissa hundar är lättare att dressera till att lyssna än andra. En viss sorts hundar stänger totalt av när de fått upp en vittring – vilket kommer väl till pass för många andra hundägare så som jägare etc. – och lyssnar inte när du kallar på dem. När du skall träna din hund, bör du först och främst välja dina tillfällen.

Ljudet skall relateras till någonting bra. Försök inte, i början, kalla på din hund när det är dags att gå hem efter en dag i parken. Då kommer ljudet associeras till att lekstunden är slut. Ropa/vissla inte heller flera gånger och till slut måste ryta till dig hunden så den kommer med svansen mellan benen. Kommer den inte efter första försöket, går du och hämtar den tills den kommer självmant och då få en belöning. Nyckeln är att associera ljudet med någonting positivt och att vara väldigt tålmodig.