Hur skall du få din hund att sluta upp med dåliga vanor?

Sovande hundDin hund är för dig säkert den finaste i världen men skulle kanske må bra av att lära sig lite hyfs. Tiggande vid matbordet, smygande in i ert rum fast den inte får, hoppa på besökare när de kommer in genom dörren, skälla på förbipasserande hundar.

Det finns mycket du kan göra för att ”straffa” din hund när den är olydig. Bestraffning är ju en vanlig metod; du kan till exempel spreja din hund med vatten, slå den på nosen eller hötta med fingret så fort den gjort någonting dumt.

Det enda är att detta enbart gör att hunden låter bli att vara olydig när du är närvarande. Risken är också att det kan gå överstyr, att hunden blir sur och kanske t.o.m. aggressiv om bestraffning inte ges korrekt. En annan idé är att inte låta din hund komma in i vissa rum så som ditt eget eller i köket. Träna den att direkt gå till korgen när du säger till den, eller träna den i att så fort den kommer i kontakt med köket eller liknande att den direkt då går till sin korg. Detta kan tränas med extra goda hundkex. Genom att träna hunden och låta den gå ut ofta, reducerar du automatiskt mycket av det dåliga beteendet. En glad hund är en lydigare hund.