Vad kostar det att träna hunden?

När man ska börja träna lydnad och andra grenar med sin hund så är det bra att ställa sig frågan vilket sätt som är det bästa för att lära sig detta. En del har lättare för att lära sig av att läsa en bok och träna på egen hand, och andra tycker det är lättare att gå en kurs och lära sig av andra. Vilken budget man har spelar naturligtvis också in i valet av träningsmetod. Att träna på egen hand är förstås gratis, och kurser kan variera i pris från gratis till mycket dyrt. Här går vi igenom några olika sätt att träna sin hund på och vad det kostar.

Hundkurs

Att gå på en hundkurs kostar mellan 500-3000 kr och då träffas man någon gång i veckan under ett par månader och tränar med hjälp av en ledare. Det finns också särskilda intensivkurser av olika slag där man tränar lite mer intensivt. Dessa kurser kan vara väldigt nyttiga om man har problem med sin hund eller föredrar att gå en kurs under ett par intensiva dagar. Dessa kurser brukar kosta från 2000 kr och uppåt.

Hundträffar

På många håll i landet ordnas hundträffar ideellt. Det kan vara en del av exempelvis den lokala Brukshundsklubbens aktiviteter. Det kan också vara egna initiativ. Varför inte ordna hundträffar själv? På så vis kan ni byta erfarenheter och lära varandra helt gratis. Hundarna tycker dessutom att det är roligt att få nya lekkamrater och lite social träning.

Böcker

Det finns många böcker om hundträning och hunduppfostran. En bra bok är en god investering som ger tillräcklig kunskap för att kunna träna på egen hand. På så vis kan man träna sin hund utan några stora kostnader. Det finns böcker inom alla områden, såväl vardagslydnad som hundpsykologi och agility. Några exempel är:

  • “Bäst var-dag” av Maria Brandel, pris ca 280 kr.
  • “Det goda hundägarskapet” av Mervi Kärki, pris ca 180 kr.
  • “Första valpboken” av Monica Hillman, pris ca 103 kr.
  • “Rädda, arga och stressade hundar” av Anders Hallgren, pris ca 130 kr.

Hund-coach

Om man vill ha professionell hjälp med att uppfostra sin hund kan man ta privata lektioner hos en hundcoach eller hundpsykolog. Då får man individanpassad hjälp av en person som är expert på hundpsykologi och hundträning. Det här brukar kosta från 600 kr i timmen och uppåt. Om man behöver hjälp akut en fredagskväll så kan man finansiera det med ett lån; det går nämligen att låna helger och ringa en hundcoach direkt. På det viset får man hjälp riktigt fort.

Online-kurser

Idag kan man också få hundcoaching online, vilket innebär ett lite mer fördelaktigt pris. Din hundtränare kan ju befinna sig på andra sidan jorden och behöver inte åka dit du är för att lära ut sina kunskaper. Ibland kan man få prova på kursen helt gratis och sedan köpa ett paket från 10 kr och uppåt.

TV-program

Det finns flera TV-program där man kan lära sig en hel del om hundträning, till exempel “Mannen som talar med hundar” på tv4. Det kanske inte ger de allra mest fördjupade kunskaperna, men är en bra start för att kunna träna på egen hand.